– Vi gleder oss til fortsettelsen

– Jeg får så lyst til å bo i denne bydelen, utbrøt Arbeiderpartiets Ingvar Midthun da formannskapet var på befaring i Ydalir et halvt år etter byggestarten i mars. Norges mest miljøvennlige nabolag er under oppføring og i rute.

Det er barneskolen og barnehagen som i løpet av sommeren har begynt å reise seg. Begge bygg skal stå klare til skolestart 2019, og begge imponerer allerede med sine trehvite funkisformer og klimavennlige konstruksjonsløsninger i massivtre.

Skolen vil ha plass til 350 elever, barnehagen skal romme 140 barn.

– I Ydalir bruker vi en byggeskikk som brøyter nasjonal vei. Først og fremst skal skolen og barnehagen bli gode og viktige læringsarenaer for unga våre. Men når vi bygger miljøvennlig og bruker skogen vår som råvare, vekker vi oppsikt langt utover egen kommune. Jeg håper og tror at folk vil bosette seg i Ydalir og være en del av dette, sa Ingvar Midthun (Ap).

Elverum kommune er byggherre for skolen og barnehagen til en samlet verdi av ca. 400 millioner kroner. Elverum Vekst har ansvaret for infrastrukturen i området og salget av tomter til boligformål.

Enhetsleder i eiendomsstaben, Hans Erik Skari, viste politikerne rundt i kommunens hittil største klimaprosjekt.

– Ydalir er den største satsningen Elverum kommune noen sinne har gjort. Vi bygger for fremtiden ved å skape attraktivitet og vekst i kommunen, sa Skari, mens formannskapet skuet ut over byggeplassen fra utkikkspunktet ved Hermanshula.

MILJØVENNLIG MASSIVTRE

Ordfører Erik Hanstad var svært førnøyd med det han så. Etter at han og resten av formannskapet var blitt utstyrt med hjelm og vernesko, kunne de ta skolen og barnehagen nærmere i øyesyn også innvendig.

– Helt fantastisk! Dette er et prosjekt vi har høye forventninger til. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, for dette ser vi blir bra, sa han.

Ydalir bygges som en del av ZEN (Zero Emission Neighbourhood), et forskningssenter ledet av Byggforsk og NTNU. Både Elverum kommune og Elverum Tomteselskap er partnere i ZEN.

Miljøfordelene ved å bygge i massivtre er mange. Tre reduserer CO2-utslippene til atmosfæren, har lite energikrevende fremstillingsprosesser, og er en fornybar ressurs.

– Før bygde vi i betong eller fenderverk, og la isolasjon med kledning på begge sider. Her er hele konstruksjonen av tre. Jeg tror en miljøvennlig profil er viktig for veksten i Elverum, ikke minst for skognæringa, sa varaordfører Arnfinn Uthus på vei gjennom skolebygningen.

GODT KLIMA FOR LÆRING

Tre gir også et godt innemiljø- og klima. Det betyr mye, særlig når bygningene det er snakk om skal huse dem vi setter aller mest pris på, nemlig barna våre.

– Miljøprofilen viser at Elverum er en fremtidsrettet kommune hvor det er godt å vokse opp. Jeg håper Ydalir bydel kan gi folk med unger lyst til å flytte hit, sa Gine S. Skurdal (H).

Over en periode på 10-15 år skal det bygges mellom 800 og 1000 boliger i Ydalir. Hittil er ca. 30 prosent av boligarealene solgt til utbyggere. Bebyggelsen skal holde passivhusstandard eller bedre, med en høy andel byggematerialer i tre eller andre materialer med lave klimagassutslipp.