Ydalir i media

Ydalir i media

Ydalir bydel vekker oppmerksomhet, både i nasjonale og lokale medier. Som ett av pilotområdene i forskningssenteret ZEN, blir Ydalir en banebrytende og hyggelig bydel sentralt plassert i Elverum.
Nybygd gangsti langs Sagåa åpnet

Foto: Randi Undseth/Østlendingen

«Mary Barung går lange turer med hunden hver dag, og setter stor pris på den nye gangstien langs Sagåa fra Sagåvegen til lekeplassen i Øvre Sagåa», skriver Østlendingen.

Les artikkelen i Østlendingen her.

Hvordan skal vi bygge bærekraftige områder når lovverket begrenser mulighetene?

«Kommuner opplever at det ikke er rett fram å omsette visjoner om miljøvennlige nabolag i praksis. Nytenkning rundt utvikling av byer og nabolag i en tid hvor klimagassreduksjon bør stå høyt på den nasjonale og internasjonale agendaen, trenger moralsk, politisk og juridisk støtte», skriver Judith Thomsen (FME ZEN), Anne Nuijten (FME ZEN) og Anna-Thekla Tonjer (Elverum Vekst) i denne kronikken på forskning.no

Les kronikken på forskning.no her.

Stian (30) klar til å bygge de første boligene i Ydalir

Foto: Randi Undseth/Østlendingen

«Stian Grønbakken i Entergruppen håper å kunne starte byggingen av de første tre blokkene i Ydalir til høsten. Det vil være en blanding av to,- tre,- og fireroms leiligheter for utleie», skriver Østlendingen.

Les artikkelen i Østlendingen her.

Miljøambisjonen ligger fast

Foto: Østlendingen

«Ydalir bydel bygges med dagens beste kunnskap om fremtidens byggemetoder. Hvordan vi bygger i dag, vil ha betydning for generasjonene som kommer etter oss. Med tanke på miljøet, våre barn og barnebarn, står politikeren i Elverum kommune last og brast med Ydalir bydel», skriver gruppelederne i Sp, H, Ap, SV, V, Team Elverum og FrP i denne kronikken.

Les kronikken i Østlendingen her.

Skoleområdet blir det store samlingspunktet i Ydalir

Foto: Randi Undseth/Østlendingen

«Fotballbane, sandvolleybane stort uteamfi, blomsterenger, plener med benker, akebakker og skiløyper fra trappa og rett ut i Svartholtet. Utearealet rundt skolen og barnehagen blir det store samlingspunktet i Ydalir», skriver Østlendingen.

Les artikkelen i Østlendingen her.

Utvikler for fire milliarder kroner

«Ydalir blir den nye bydelen i Elverum, en til to kilometer øst for sentrum. Nå er alt klart for boligbygging», skriver estatenyheter.no

Les artikkelen her.

Utbyggeravtaler for 60 millioner kroner er signert i Ydalir

Foto: Cathrine Loraas Møystad/Østlendingen

«Elverum Vekst jobber jevnt og trutt med salg av tomter i det gamle grustaket Ydalir. Sist uke ble den fjerde av i alt seks utbyggeravtaler underskrevet», skriver Østlendingen.

Les saken i Østlendingen her.

Monika (42) fikk drømmejobben

Foto: Rune Hagen/Østlendingen

«Helt siden kommunestyret vedtok å bygge Ydalir skole drømte Monica Bekkelien om rektorjobben. Mandag formiddag fikk 42-åringen beskjed om at hun var tilbudt jobben», skriver Østlendingen.

Les saken i Østlendingen her.

Finansavisen skriver om Ydalir

«- Hvem er målgruppen?

– Folk flest! Det skal være boligtyper for alle. Vi snakker ikke om en økolandsby med geiter på taket. Det skal ikke være sært. At det er godt for miljøet, får de med på kjøpet, sier Tonjer.

– Satser dere på lokale kjøpere eller innflyttere?

– Begge deler. På grunn av skolen og barnehagen, passer Ydalir godt for barnefamilier. Skolen blir hjertet og skal ikke stenge klokken tre. Skolekjøkkenet kan for eksempel leies ut og ha et lavterskels middagstilbud for en nyskilt mann eller til barnebursdager, sier Lange.»

TOBB (Trondheims svar på OBOS) skriver i sitt magasin om Ydalir

Ydalir i Elverum er prototypen til ZEN. Miljøvennlige energiløsninger, gode kollektivtilbud og løsninger for gang- og sykkelveier er virkemidler for å nå målet om nullutslipp. I tillegg er det en høy andel av skog i området, så muligheten for å binde mer CO2 enn det som slippes ut, er en viktig faktor for å nå målet. Samarbeidet med lokale aktører har vært avgjørende, hvilket det også vil bli for Trondheim. 

Les hele artikkelen her (side 10).

R-byggetjenester bygger først i Ydalir

R-byggetjenester skal bygge 44 boliger på to utsiktstomter i Ydalir. Boligene blir to-, fire-, og seksmannsboliger og skal bygges de neste fem årene.

 

Les saken i Østlendingen her.

 

 

Spataket foran

Camilla Erikstad Jachwitz (3) og Erik Hanstad (63 – og ordfører) sto for det første spadetaket da byggingen av Ydalir barnehage og skole startet i mars 2018. Nå fortsetter BetonmastHæhre arbeidene med det første nybygget på forskningssenteret ZENs vei til klimanøytrale nabolag i Norge.

Les saken i Byggeindustrien her.

Hør om byggestarten på NRK radio her.

Storprosjektet ble en opptur – nå står Ydalir for tur.

Slørsopptunet i Elverum er blitt en femårig opptur. Nå satser utbyggeren videre i naboområdene Øvre Sagåa og Ydalir.

Østlendingen skrev om Bakke Eiendom da det ble kjent at de skal bygge i  Ydalir. Les saken her (krever abonnement).

Elverum satser grønt

Med solid forankring i internasjonale så vel som nasjonale strategier for bærekraftig utvikling er Elverum i Hedmark på rask marsj mot en grønnere fremtid. Den grønne, sentrumsnære bydelen Ydalir, med 800–1000 boenheter, skole, idrettshall og barnehage er under utvikling, kommunen har implementert innovativ anskaffelsesstrategi, og på Hanstad og Lillemoen skoler er massivtre og nyskapende energikilder med på å legge grunnlaget for fremtidens bygg.

Dette skriver Norsk Kommunalteknisk Forening i sitt magasin, som også ble levert som et bilag til Dagens Næringsliv i februar 2018.

Starter graving til fjernvarme i februar-mars

Hele den nye bydelen Ydalir skal forsynes med fjernvarme. Gravingen fra Lundgaard til Ydalir starter i februar-mars. Fra hoppbakken til Ydalir legges det til rette for gang- og sykkelsti.

Dette skriver Østlendingen her (krever abonnement).
Stabil boligprisvekst i Elverum

Elverum hadde for åttende kvartal på rad vekst i boligprisene i fjerde kvartal. Mens 82 av 106 kommuner hadde prisfall i forrige kvartal, var Elverum en av 23 kommuner med prisvekst. Thomas Rusten i Eiendomsmegler 1 sier til Østlendingen i denne saken at Ydalir-prosjektet vil bidra til å styrke Elverums identitet mot nye innflyttere.

Ydalir – null utslipp og null i boliglånsrente

Miljøprosjektet Ydalir i Elverum fører til nytenking om grønne løsninger utover bydelens boliger. I januar signerte SpareBank 1 Østlandet og Elverum Tomteselskap samarbeidsavtale om grønt boliglån med 0 i rente på deler av lånet første år.

Les pressemelding på nettsidene til Sparebank 1 Østlandet her.

Nordbolig bygger miljøvennlig i Ydalir

Nordbolig skal bygge om lag 50 boliger i Ydalir – miljøvennlig og med framtidas byggemetoder. – Vi har trua på Elverum og Ydalir, sier konsernsjef Oddvar Haugen til Østlendingen (krever abonnement).

Vi må snakke om endring

Er det post it-lapper i forskjellige farger som skal endre verden? For alle som noen gang har godtatt en møteinnkalling med overskriften workshop, kan det kanskje føles sånn.

Les blogg om ZEN og Ydalir hos #Sintef-blogg

Ole Christian (18) kjører dumper på 25 tonn

For de fleste 18-åringer er det stort å få lærlingplass, men for Ole Christian Liljedahl Johansen betydde det ekstra mye. Se og les om gutten som kjører dumper i Ydalir for Gjermundshaug Gruppen, til tross for at han ble fortalt at han burde jobbe på et kontor. Ole Christian er nemlig født med dyslemi og mangler deler av beina og armene.

Se saken hos TV2 her.

Ja til idrettshall i Ydalir!

I november ble det endelig bestemt at kommunens byggeprosjekt i Ydalir skal inneholde idrettshall, i tillegg til barnehage og skole.

Østlendingen dekket dette, les saken her (krever abonnement).

ZEN utvikler nullutslippsområder

Ti måneder etter oppstarten av forskningssenteret ZEN, var partnere invitert til omvisning på Evenstad. Les mer om ZEN i VVS aktuelt.

Bydel for mennesker – byggestart i Ydalir

Grunnarbeidene for Ydalir skole starter på nyåret 2018, og skole skal stå ferdig i 2019, forteller prosjektleder for Ydalir skole, Heidi Erikstad i denne saken.

Parallelt med at kommunen forhandler om skole og barnehage, forhandler prosjektet Ydalir med utbyggere om salg av områder til utbyggere som forplikter seg til å bygge etter områdets masterplan. Den sier blant annet at alle boliger skal ha fjernvarme, solcelleanlegg og utstrakt bruk av tre. Det skal bygges i kvartalsstruktur med gjennomgående gang- og sykkelveger.

Les saken i Østlendingen her (krever abonnement)


Tre sentralt i Elverums nye bydel

Miljø, energi og bruk av tre står sentralt i den nye bydelen Ydalir som er under planlegging i Elverum, skriver Byggmesteren. Les saken her. 


Navnekonkurranse og ny bru

Høsten 2017 arrangerte Elverum Vekst en navnekonkurranse i samarbeid med Sport1 Elverum, der vinneren kunne få en el-sykkel. Vi fikk rundt 300 forslag, og navnet ble til slutt Prestmyra bru.
Les mer her.


– Bygg miljøvennlig!

Nordbolig, en av utbyggerne i Ydalir, oppfordrer Gjøvik kommune til å gjøre som Elverum på Huntonstranda og bygge bydel med nullutslippsmål.
Les mer i Oppland Arbeiderblad.

 

 

En million til Norges første nullutslippsnabolag

Hvordan bygge et nullutslippsnabolag, som tar største hensyn til godt bomiljø? Ydalir søkte Enova om støtte til utredning av dette, og fikk full pott og mest av alle: En million kroner i støtte var til god hjelp i arbeidet og førte til flere medieoppslag.

Les om Elverum Vekst på Enovas sider

Les mer om dette i Østlendingen (krever abonnement)

Les om Enovastøtten på Fremtidens byggenæring

 

Ydalir – den smarte bydelen

Ydalir tar form, og Østlendingen skriver i en lengre sak om hvordan fjernvarmetraséen blir grunnlag for en ny gangvei til sentrum av Elverum, og muligheter for økt kollektivtilbud og kanskje en førerløs buss?

Saken ble skrevet i forbindelse med den femte og siste workshopen der lokale og nasjonale aktører har møttes for å planlegge en god bydel i tråd med miljøambisjonene som er lagt ned for Ydalir.

Les mer om dette i Østlendingen (krever abonnement)


Ringsakers ordfører om Ydalir

Da Ringsakers ordfører Anita Ihle Steen besøkte Elverum i vår, var hun svært positiv til mulighetene Ydalir skaper for Elverum.

Les mer om dette i Østlendingen (krever abonnement)

 

Nordbolig bygger ut i Ydalir – og er stolte av det

Nordbolig er en av de sju utbyggerfirmaene som skal skape framtidens bydel i Elverum. Til magasinet Trenytt forteller de om hvorfor de velger å satse på massivtre og nullutslippboliger.

Les saken i Trenytt her

NYBYGD GANGSTI LANGS SAGÅA ÅPNET

Foto: Randi Undseth/Østlendingen

«Mary Barung går lange turer med hunden hver dag, og setter stor pris på den nye gangstien langs Sagåa fra Sagåvegen til lekeplassen i Øvre Sagåa», skriver Østlendingen.

Les artikkelen i Østlendingen her.

Hvordan skal vi bygge bærekraftige områder når lovverket begrenser mulighetene?

“Kommuner opplever at det ikke er rett fram å omsette visjoner om miljøvennlige nabolag i praksis. Nytenkning rundt utvikling av byer og nabolag i en tid hvor klimagassreduksjon bør stå høyt på den nasjonale og internasjonale agendaen, trenger moralsk, politisk og juridisk støtte”, skriver Judith Thomsen (FME ZEN), Anne Nuijten (FME ZEN) og Anna-Thekla Tonjer (Elverum Vekst) i denne kronikken på forskning.no

Les kronikken på forskning.no her.

Stian (30) klar til å bygge de første boligene i Ydalir

Foto: Randi Undseth/Østlendingen

“Stian Grønbakken i Entergruppen håper å kunne starte byggingen av de første tre blokkene i Ydalir til høsten. Det vil være en blanding av to,- tre,- og fireroms leiligheter for utleie”, skriver Østlendingen.

Les saken i Østlendingen her.

Miljøambisjonen ligger fast

Foto: Østlendingen

“Ydalir bydel bygges med dagens beste kunnskap om fremtidens byggemetoder. Hvordan vi bygger i dag, vil ha betydning for generasjonene som kommer etter oss. Med tanke på miljøet, våre barn og barnebarn, står politikeren i Elverum kommune last og brast med Ydalir bydel”, skriver gruppelederne i Sp, H, Ap, SV, V, Team Elverum og FrP i denne kronikken.

Les kronikken i Østlendingen her.

Skoleområdet blir det store samlingspunktet i Ydalir

Foto: Randi Undseth/Østlendingen

“Fotballbane, sandvolleybane stort uteamfi, blomsterenger, plener med benker, akebakker og skiløyper fra trappa og rett ut i Svartholtet. Utearealet rundt skolen og barnehagen blir det store samlingspunktet i Ydalir”, skriver Østlendingen.

Les saken i Østlendingen her.

Utvikler for fire milliarder kroner

“Ydalir blir den nye bydelen i Elverum, en til to kilometer øst for sentrum. Nå er alt klart for boligbygging”, skriver estatenyheter.no

Les artikkelen her.

Utbyggeravtaler for 60 millioner kroner er signert i Ydalir

Foto: Cathrine Loraas Møystad/Østlendingen

“Elverum Vekst jobber jevnt og trutt med salg av tomter i det gamle grustaket Ydalir. Sist uke ble den fjerde av i alt seks utbyggeravtaler underskrevet”, skriver Østlendingen.

Les saken i Østlendingen her.

Monica (42) fikk drømmejobben

Foto: Rune Hagen/Østlendingen

“Helt siden kommunestyret vedtok å bygge Ydalir skole drømte Monica Bekkelien om rektorjobben. Mandag formiddag fikk 42-åringen beskjed om at hun var tilbudt jobben”, skriver Østlendingen.

Les saken i Østlendingen her.

Finansavisen skriver om Ydalir

– Hvem er målgruppen?

– Folk flest! Det skal være boligtyper for alle. Vi snakker ikke om en økolandsby med geiter på taket. Det skal ikke være sært. At det er godt for miljøet, får de med på kjøpet, sier Tonjer.

– Satser dere på lokale kjøpere eller innflyttere?

– Begge deler. På grunn av skolen og barnehagen, passer Ydalir godt for barnefamilier. Skolen blir hjertet og skal ikke stenge klokken tre. Skolekjøkkenet kan for eksempel leies ut og ha et lavterskels middagstilbud for en nyskilt mann eller til barnebursdager, sier Lange.

TOBB (Trondheims svar på OBOS) skriver i sitt magasin om Ydalir

Ydalir i Elverum er prototypen til ZEN. Miljøvennlige energiløsninger, gode kollektivtilbud og løsninger for gang- og sykkelveier er virkemidler for å nå målet om nullutslipp. I tillegg er det en høy andel av skog i området, så muligheten for å binde mer CO2 enn det som slippes ut, er en viktig faktor for å nå målet. Samarbeidet med lokale aktører har vært avgjørende, hvilket det også vil bli for Trondheim. 

Les hele artikkelen her (side 10).

R-byggetjenester bygger først i Ydalir

R-byggetjenester skal bygge 44 boliger på to utsiktstomter i Ydalir. Boligene blir to-, fire-, og seksmannsboliger og skal bygges de neste fem årene.

Les saken i Østlendingen her.

 

Spataket foran

Camilla Erikstad Jachwitz (3) og Erik Hanstad (63 – og ordfører) sto for det første spadetaket da byggingen av Ydalir barnehage og skole startet i mars 2018. Nå fortsetter BetonmastHæhre arbeidene med det første nybygget på forskningssenteret ZENs vei til klimanøytrale nabolag i Norge.

Les saken i Byggeindustrien her.

Hør om byggestarten på NRK radio her.

Storprosjektet ble en opptur – nå står Ydalir for tur.

Slørsopptunet i Elverum er blitt en femårig opptur. Nå satser utbyggeren videre i naboområdene Øvre Sagåa og Ydalir.

Østlendingen skrev om Bakke Eiendom da det ble kjent at de skal bygge i  Ydalir. Les saken her (krever abonnement).

Elverum satser grønt

Med solid forankring i internasjonale så vel som nasjonale strategier for bærekraftig utvikling er Elverum i Hedmark på rask marsj mot en grønnere fremtid. Den grønne, sentrumsnære bydelen Ydalir, med 800–1000 boenheter, skole, idrettshall og barnehage er under utvikling, kommunen har implementert innovativ anskaffelsesstrategi, og på Hanstad og Lillemoen skoler er massivtre og nyskapende energikilder med på å legge grunnlaget for fremtidens bygg.

Dette skriver Norsk Kommunalteknisk Forening i sitt magasin, som også ble levert som et bilag til Dagens Næringsliv i februar 2018.

Starter graving til fjernvarme i februar-mars

Hele den nye bydelen Ydalir skal forsynes med fjernvarme. Gravingen fra Lundgaard til Ydalir starter i februar-mars. Fra hoppbakken til Ydalir legges det til rette for gang- og sykkelsti.

Dette skriver Østlendingen her (krever abonnement).
Stabil boligprisvekst i Elverum

Elverum hadde for åttende kvartal på rad vekst i boligprisene i fjerde kvartal. Mens 82 av 106 kommuner hadde prisfall i forrige kvartal, var Elverum en av 23 kommuner med prisvekst. Thomas Rusten i Eiendomsmegler 1 sier til Østlendingen i denne saken at Ydalir-prosjektet vil bidra til å styrke Elverums identitet mot nye innflyttere.

Ydalir – null utslipp og null i boliglånsrente

Miljøprosjektet Ydalir i Elverum fører til nytenking om grønne løsninger utover bydelens boliger. I januar signerte SpareBank 1 Østlandet og Elverum Tomteselskap samarbeidsavtale om grønt boliglån med 0 i rente på deler av lånet første år.

Les pressemelding på nettsidene til Sparebank 1 Østlandet her.

Nordbolig bygger miljøvennlig i Ydalir

Nordbolig skal bygge om lag 50 boliger i Ydalir – miljøvennlig og med framtidas byggemetoder. – Vi har trua på Elverum og Ydalir, sier konsernsjef Oddvar Haugen til Østlendingen (krever abonnement).

Vi må snakke om endring

Er det post it-lapper i forskjellige farger som skal endre verden? For alle som noen gang har godtatt en møteinnkalling med overskriften workshop, kan det kanskje føles sånn.

Les blogg om ZEN og Ydalir hos #Sintef-blogg

Ole Christian (18) kjører dumper på 25 tonn

For de fleste 18-åringer er det stort å få lærlingplass, men for Ole Christian Liljedahl Johansen betydde det ekstra mye. Se og les om gutten som kjører dumper i Ydalir for Gjermundshaug Gruppen, til tross for at han ble fortalt at han burde jobbe på et kontor. Ole Christian er nemlig født med dyslemi og mangler deler av beina og armene.

Se saken hos TV2 her.

Ja til idrettshall i Ydalir!

I november ble det endelig bestemt at kommunens byggeprosjekt i Ydalir skal inneholde idrettshall, i tillegg til barnehage og skole.

Østlendingen dekket dette, les saken her (krever abonnement).

ZEN utvikler nullutslippsområder

Ti måneder etter oppstarten av forskningssenteret ZEN, var partnere invitert til omvisning på Evenstad. Les mer om ZEN i VVS aktuelt.

Bydel for mennesker – byggestart i Ydalir

Grunnarbeidene for Ydalir skole starter på nyåret 2018, og skole skal stå ferdig i 2019, forteller prosjektleder for Ydalir skole, Heidi Erikstad i denne saken.

Parallelt med at kommunen forhandler om skole og barnehage, forhandler prosjektet Ydalir med utbyggere om salg av områder til utbyggere som forplikter seg til å bygge etter områdets masterplan. Den sier blant annet at alle boliger skal ha fjernvarme, solcelleanlegg og utstrakt bruk av tre. Det skal bygges i kvartalsstruktur med gjennomgående gang- og sykkelveger.

Les saken i Østlendingen her (krever abonnement)

Tre sentralt i Elverums nye bydel

Miljø, energi og bruk av tre står sentralt i den nye bydelen Ydalir som er under planlegging i Elverum, skriver Byggmesteren. Les saken her. 

Navnekonkurranse og ny bru

Høsten 2017 arrangerte Elverum Vekst en navnekonkurranse i samarbeid med Sport1 Elverum, der vinneren kunne få en el-sykkel. Vi fikk rundt 300 forslag, og navnet ble til slutt Prestmyra bru.
Les mer her.

– Bygg miljøvennlig!

Nordbolig, en av utbyggerne i Ydalir, oppfordrer Gjøvik kommune til å gjøre som Elverum på Huntonstranda og bygge bydel med nullutslippsmål.
Les mer i Oppland Arbeiderblad.

En million til Norges første nullutslippsnabolag

Hvordan bygge et nullutslippsnabolag, som tar største hensyn til godt bomiljø? Ydalir søkte Enova om støtte til utredning av dette, og fikk full pott og mest av alle: En million kroner i støtte var til god hjelp i arbeidet og førte til flere medieoppslag.

Les om Elverum Vekst på Enovas sider

Les mer om dette i Østlendingen (krever abonnement)

Les om Enovastøtten på Fremtidens byggenæring

Ydalir – den smarte bydelen

Ydalir tar form, og Østlendingen skriver i en lengre sak om hvordan fjernvarmetraséen blir grunnlag for en ny gangvei til sentrum av Elverum, og muligheter for økt kollektivtilbud og kanskje en førerløs buss?

Saken ble skrevet i forbindelse med den femte og siste workshopen der lokale og nasjonale aktører har møttes for å planlegge en god bydel i tråd med miljøambisjonene som er lagt ned for Ydalir.

Les mer om dette i Østlendingen (krever abonnement)

Ringsakers ordfører om Ydalir

Da Ringsakers ordfører Anita Ihle Steen besøkte Elverum i vår, var hun svært positiv til mulighetene Ydalir skaper for Elverum.

Les mer om dette i Østlendingen (krever abonnement)

Nordbolig bygger ut i Ydalir – og er stolte av det

Nordbolig er en av de sju utbyggerfirmaene som skal skape framtidens bydel i Elverum. Til magasinet Trenytt forteller de om hvorfor de velger å satse på massivtre og nullutslippboliger.

Les saken i Trenytt her